• Start
  • E-dziennik
  • Galeria
  • Biblioteka
  • Kontakt
  • Office 365
  • OSE
  • DOSTĘPNOŚĆ

Zespół Szkolno Przedszkolny w Pokrzywnicy

Światowy Dzień Zwierząt

czwartek, 15 października 2020 11:06 | Wpisany przez Sybilla Kozubek

zwierzeta_45 października 2020 roku dzieci z Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy oraz oddziału w Łężcach wzięły udział w obchodach Światowego Dnia Zwierząt. Głównym celem zajęć było poszerzenie wiedzy na temat zwierząt - dokonanie ich charakterystyki, omówienie trybu życia, warunków w jakich żyją. Dzieci w czasie zabaw rozwiązywały zagadki, rozpoznawały i naśladowały odgłosy zwierząt, sposób poruszania się, rozpoznawały i nazywały zwierzęta przedstawione na obrazkach, dokonywały klasyfikacji ze wzglądu na różne kryteria. Uwrażliwiając najmłodszych na potrzeby zwierząt w okresie jesienno – zimowym zapoczątkowano akcję charytatywną. Zbiórka karmy, kocy, misek prowadzona jest z myślą o potrzebujących zwierzętach Przytuliska na Dębowej.

Życzliwie i słodko w Dniu Praw Dziecka

poniedziałek, 27 listopada 2023 12:27 | Wpisany przez Judyta Wójcik

prawa_320 listopada obchodziliśmy w naszym przedszkolu Dzień Praw Dziecka. To istotne i bardzo ważne, by podkreślać iż oprócz obowiązków najmłodsi mają także swoje prawa, które powinny być respektowane na całym świecie. Wspaniale się złożyło, że tegoroczne obchody zostały połączone z Dniem Życzliwości. Oba święta mają ze sobą wiele wspólnego. W tym dniu przedszkolaki wzięły udział w grupowej dyskusji na temat swoich praw i obowiązków, burza mózgów pozwoliła ustalić dzieciom co to takiego jest życzliwość, pokolorowały żółte uśmiechnięte buzie, obdarowały nauczycieli, obsługę, kolegów i koleżanki z klas I – III pysznymi jabłuszkami z karteczkami z miłymi słowami. Na koniec dnia takimi jabłuszkami poczęstowani zostali także odbierający swoje pociechy z przedszkola najbliżsi. Cały dzień podkreślano jak ważne są miłe słowa w kierunku drugiego człowieka, jak zwyczajne „Dziękuję”, „Jak się masz?”, „Proszę”, „Dzień dobry” może wywołać uśmiech na twarzy i sprawić, że dzień będzie fajniejszy. Ukoronowaniem dzisiejszych obchodów była nie lada gratka dla fanów słodkości – czekoladowe warsztaty edukacyjne! Przedszkolaki mogły wykonać swoje własne czekoladki, które potem zabrały do domu, by życzliwie podzielić się słodką tabliczką z najbliższymi. Panie prowadzące warsztaty przybliżyły historię czekolady oraz opowiedziały dzieciom jak powstaje czekolada, skąd się bierze miazga kakaowa, przywiozły ze sobą owoc kakaowca, który dzieci mogły dotknąć i nasiona, które mogły powąchać. Dzień obfitował w ogrom wiedzy, doświadczeń i wspaniałej zabawy.

Tydzień Chleba

niedziela, 23 listopada 2014 18:15 | Wpisany przez Jolanta Fundakowska

Każdego roku uczniowie klas I – III uczestniczą w projekcie edukacyjnym „Tydzień chleba”. W tym roku projekt ten odbywał się w dniach 27 – 30 X 2014r.  Pierwszego dnia uczniowie poznali historyjkę „Od ziarenka do bochenka”, opowiadanie Czesława Janczarskiego „Żyto i chleb”. Następnie przedszkolaki i klasa I kolorowały obrazki i układały według kolejności historyjkę obrazkową związaną z powstawaniem chleba. Starsze dzieci – klasa  II i III samodzielnie wykonywały ilustracje do zdań związanych  z powstawaniem chleba. Drugiego dnia uczniowie oglądali przygotowaną w szkole dekorację, rozpoznawali rodzaje zbóż i mąk oraz dodatków do pieczywa. Mieli także możliwość degustacji pieczywa pszennego, żytniego i grahama. Dzieci także oglądały film „Jak to jest zrobione – chleb” oraz „Złoty dzwoneczek”.
Kolejnego dnia dzieci analizowały przysłowia związane z chlebem, słuchały historii związanej z wyrażaniem szacunku dla chleba kiedyś i dziś. Uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że nie należy wyrzucać pieczywa a należy wykorzystywać go do wykonania grzanek i tostów. Największą atrakcją dla dzieci był ostatni dzień projektu. Tego dnia wszyscy zebrali się w kuchni, umyli dokładnie ręce, podwinęli rękawy i przystąpili do wyrabiania ciasta chlebowego. Uczniowie klasy III sprawnie odmierzali potrzebne ilości produktów a młodsze dzieci wszystko dokładnie mieszały. Blachy wypełnione ciastem chlebowym długo grzały się w piekarniku. Zapach pieczonego chleba rozchodził się po całej szkole i potęgował głód we wszystkich brzuchach. Po długiej chwili oczekiwania każdy z ogromnym smakiem i apetytem zjadł kawałek świeżego i pachnącego chleba z masłem. Zajęcia takie są niezwykle atrakcyjne dla wszystkich dzieci. Uczniowie angażują się  we wszystkie zadania. Poprzez działania praktyczne poznają prace rolnik i piekarza.

Dzień życzliwości

piątek, 01 grudnia 2023 10:34 | Wpisany przez Jolanta Fundakowska

zyczliwosc_121 listopada jest obchodzony Światowy Dzień Życzliwości i pozdrowień. W tym dniu dzielimy się swoim optymizmem i dobrą energią. Znakiem rozpoznawczym tego święta są różne kolorowe grafiki m.in. żółte słoneczka i uśmiechy, również i sytuacje, które przedstawiają nam życzliwość drugiego człowieka. Uczniowie klas I - III tworzyli na świetlicy plakaty. Drzewo życzliwości do, którego przyczepiane były różne hasła kojarzone z życzliwością. W czasie wspólnych zajęć uczniowie słuchali opowieści „O ciepłym i puchatym”, przeprowadzali wywiady z kolegami na tematy życzliwości i uprzejmości. Każde dziecko zaprojektowało także „Medal Życzliwości”. Od listopada w klasach I – III realizowany jest program – „Twarze emocji”, który ma na celu rozwijanie inteligencji emocjonalnej dzieci w wieku szkolnym.

Obchody Światowego Dnia Walki z Otyłością

środa, 02 listopada 2016 12:08 | Wpisany przez Katarzyna Damrat

otylosc_224 października 2016 r. w ZS-P w Pokrzywnicy obchodzono Światowy Dzień Walki z Otyłością. W tym dniu uczniowie przynieśli drugie śniadanie zdrowsze niż zwykle. Nie było bułek z nutellą, a przeważało ciemne pieczywo, sery, chude wędliny, sałata, pomidory, ogórki. Dodatkowo w pudełkach na śniadanie znalazły się owoce, jako dodatkowa porcja witamin i zdrowa przekąska. Dobrym pomysłem na posiłek w szkole są również sałatki z warzywami, kaszą czy makaronem. Należy pamiętać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.  Powinno być bogate w węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu: ciemne pieczywo lub inne produkty zbożowe,  warzywa, które oprócz energii dostarczają witamin i błonnika. Nie powinno również zabraknąć  serów, chudego mięsa i orzechów. Warto wymieniać się ciekawymi przepisami i pomysłami na zdrowe przekąski, do czego przedstawiciele samorządu uczniowskiego zachęcają wszystkich uczniów.

Więcej artykułów…
  • Ogólnopolski Dzień Dentysty
  • Ależ to była zabawa!
  • Listopadowa profilaktyka logopedyczna
  • Przedszkole promujące zdrowie

Strona 86 z 434

<< pierwsza < poprzednia 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 następna > ostatnia >>



Copyright © 2009-2022 Zespół Szkolno Przedszkolny w Pokrzywnicy.
Wszelkie prawa zastrzeżone.


Designed by ZS-P Pokrzywnica.

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...