20 listopada obchodziliśmy w naszym przedszkolu Dzień Praw Dziecka. To istotne i bardzo ważne, by podkreślać iż oprócz obowiązków najmłodsi mają także swoje prawa, które powinny być respektowane na całym świecie. Wspaniale się złożyło, że tegoroczne obchody zostały połączone z Dniem Życzliwości. Oba święta mają ze sobą wiele wspólnego. W tym dniu przedszkolaki wzięły udział w grupowej dyskusji na temat swoich praw i obowiązków, burza mózgów pozwoliła ustalić dzieciom co to takiego jest życzliwość, pokolorowały żółte uśmiechnięte buzie, obdarowały nauczycieli, obsługę, kolegów i koleżanki z klas I – III pysznymi jabłuszkami z karteczkami z miłymi słowami. Na koniec dnia takimi jabłuszkami poczęstowani zostali także odbierający swoje pociechy z przedszkola najbliżsi. Cały dzień podkreślano jak ważne są miłe słowa w kierunku drugiego człowieka, jak zwyczajne „Dziękuję”, „Jak się masz?”, „Proszę”, „Dzień dobry” może wywołać uśmiech na twarzy i sprawić, że dzień będzie fajniejszy. Ukoronowaniem dzisiejszych obchodów była nie lada gratka dla fanów słodkości – czekoladowe warsztaty edukacyjne! Przedszkolaki mogły wykonać swoje własne czekoladki, które potem zabrały do domu, by życzliwie podzielić się słodką tabliczką z najbliższymi. Panie prowadzące warsztaty przybliżyły historię czekolady oraz opowiedziały dzieciom jak powstaje czekolada, skąd się bierze miazga kakaowa, przywiozły ze sobą owoc kakaowca, który dzieci mogły dotknąć i nasiona, które mogły powąchać. Dzień obfitował w ogrom wiedzy, doświadczeń i wspaniałej zabawy.
Każdego roku uczniowie klas I – III uczestniczą w projekcie edukacyjnym „Tydzień chleba”. W tym roku projekt ten odbywał się w dniach 27 – 30 X 2014r. Pierwszego dnia uczniowie poznali historyjkę „Od ziarenka do bochenka”, opowiadanie Czesława Janczarskiego „Żyto i chleb”. Następnie przedszkolaki i klasa I kolorowały obrazki i układały według kolejności historyjkę obrazkową związaną z powstawaniem chleba. Starsze dzieci – klasa II i III samodzielnie wykonywały ilustracje do zdań związanych z powstawaniem chleba. Drugiego dnia uczniowie oglądali przygotowaną w szkole dekorację, rozpoznawali rodzaje zbóż i mąk oraz dodatków do pieczywa. Mieli także możliwość degustacji pieczywa pszennego, żytniego i grahama. Dzieci także oglądały film „Jak to jest zrobione – chleb” oraz „Złoty dzwoneczek”. Kolejnego dnia dzieci analizowały przysłowia związane z chlebem, słuchały historii związanej z wyrażaniem szacunku dla chleba kiedyś i dziś. Uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że nie należy wyrzucać pieczywa a należy wykorzystywać go do wykonania grzanek i tostów. Największą atrakcją dla dzieci był ostatni dzień projektu. Tego dnia wszyscy zebrali się w kuchni, umyli dokładnie ręce, podwinęli rękawy i przystąpili do wyrabiania ciasta chlebowego. Uczniowie klasy III sprawnie odmierzali potrzebne ilości produktów a młodsze dzieci wszystko dokładnie mieszały. Blachy wypełnione ciastem chlebowym długo grzały się w piekarniku. Zapach pieczonego chleba rozchodził się po całej szkole i potęgował głód we wszystkich brzuchach. Po długiej chwili oczekiwania każdy z ogromnym smakiem i apetytem zjadł kawałek świeżego i pachnącego chleba z masłem. Zajęcia takie są niezwykle atrakcyjne dla wszystkich dzieci. Uczniowie angażują się we wszystkie zadania. Poprzez działania praktyczne poznają prace rolnik i piekarza.
|
21 listopada jest obchodzony Światowy Dzień Życzliwości i pozdrowień. W tym dniu dzielimy się swoim optymizmem i dobrą energią. Znakiem rozpoznawczym tego święta są różne kolorowe grafiki m.in. żółte słoneczka i uśmiechy, również i sytuacje, które przedstawiają nam życzliwość drugiego człowieka. Uczniowie klas I - III tworzyli na świetlicy plakaty. Drzewo życzliwości do, którego przyczepiane były różne hasła kojarzone z życzliwością. W czasie wspólnych zajęć uczniowie słuchali opowieści „O ciepłym i puchatym”, przeprowadzali wywiady z kolegami na tematy życzliwości i uprzejmości. Każde dziecko zaprojektowało także „Medal Życzliwości”. Od listopada w klasach I – III realizowany jest program – „Twarze emocji”, który ma na celu rozwijanie inteligencji emocjonalnej dzieci w wieku szkolnym.
24 października 2016 r. w ZS-P w Pokrzywnicy obchodzono Światowy Dzień Walki z Otyłością. W tym dniu uczniowie przynieśli drugie śniadanie zdrowsze niż zwykle. Nie było bułek z nutellą, a przeważało ciemne pieczywo, sery, chude wędliny, sałata, pomidory, ogórki. Dodatkowo w pudełkach na śniadanie znalazły się owoce, jako dodatkowa porcja witamin i zdrowa przekąska. Dobrym pomysłem na posiłek w szkole są również sałatki z warzywami, kaszą czy makaronem. Należy pamiętać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być bogate w węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu: ciemne pieczywo lub inne produkty zbożowe, warzywa, które oprócz energii dostarczają witamin i błonnika. Nie powinno również zabraknąć serów, chudego mięsa i orzechów. Warto wymieniać się ciekawymi przepisami i pomysłami na zdrowe przekąski, do czego przedstawiciele samorządu uczniowskiego zachęcają wszystkich uczniów.
|