• Start
  • E-dziennik
  • Galeria
  • Biblioteka
  • Kontakt
  • Office 365
  • OSE
  • DOSTĘPNOŚĆ

Zespół Szkolno Przedszkolny w Pokrzywnicy

Śniadanie najlepszym startem w nowy dzień

sobota, 23 listopada 2019 11:22 | Wpisany przez Sybilla Kozubek

sniadanie_17Na początku listopada 2019 roku dzieci z Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy zrealizowały kolejne zadanie ujęte w Programie Promocji Zdrowia. Wzięły udział w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym Śniadanie Daje Moc. Najważniejszym celem tego programu było zwiększenie ich świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Podczas zajęć dydaktycznych najmłodsi poszerzyli swoją wiedzę na temat prawidłowego żywienia w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania oraz Piramidę Zdrowego Żywienia. Dzieci przekonały się także, jak ważną rolę w codziennym jadłospisie pełnią warzywa i owoce. Po zajęciach teoretycznych przyszedł czas na praktykę czyli przygotowanie zdrowych i pożywnych kanapek z przyniesionych produktów. Wspólne śniadanie było  świetną zabawą, a zarazem nauką o tym -jak ważny jest codzienny, zdrowy posiłek. Dzięki niemu dzieci lepiej koncentrowały się podczas zajęć, a także miały więcej energii do nauki i zabawy.

Bajaderki matematyczne

niedziela, 14 maja 2023 22:58 | Wpisany przez Maria Kowalska

Fotorelacja wraz z opisem projektu w załączniku. Zapraszamy do lektury :)

Załączniki:
PlikRozmiar
Pobierz (mpotega.pdf)Bajaderki matematyczne3089 Kb

Przygotowujemy niskokaloryczne kanapki

wtorek, 15 kwietnia 2014 20:31 | Wpisany przez Katarzyna Damrat

kanapki_2W ramach działalności Szkoły Promującej Zdrowie uczniowie klasy VI uczyli się, jak przygotowywać smaczne, niskokaloryczne kanapki. Najważniejszym elementem takiej przekąski jest pieczywo, najlepiej grahamka lub ciemny chleb z pełnego przemiału (sojowy lub słonecznikowy) - dzięki nim przez dłuższy czas nie poczujemy głodu. Masło czy margarynę można z powodzeniem zastąpić chudym twarogiem lub niskotłuszczowym serkiem do smarowania. Znakomicie będą się nadawać smaczne pasty na chudym twarożku. Warzywa  można dodawać  do kanapek wedle fantazji i bez ograniczeń, ponieważ są zdrowe i niskokaloryczne. Najlepsze są warzywa surowe, ale do kanapek doskonale sprawdzają się też kiszone czy małosolne ogórki. Składnikiem niskokalorycznej kanapki może być również ser, ale powinna to być  mozzarella, twaróg lub żółte sery z niską zawartością tłuszczu. Pieczone w domu chude mięso (drób, wołowina, wieprzowina) oraz suche kiełbasy i chude wędliny wysokiej jakości - to najlepsze niskokaloryczne dodatki białkowe do kanapek. Całość można doprawić dowolną kompozycją ziół i przypraw, żeby ograniczyć ilość soli. Dodane zioła mają również korzystny wpływ na procesy trawienne.  Uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki, mając na uwadze zasady, którymi powinniśmy się kierować, chcąc zachować zdrowie i ładną sylwetkę.

Światowy Dzień Chleba

piątek, 20 października 2023 13:00 | Wpisany przez Judyta Wójcik

chleb_1916 października w naszym przedszkolu obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Chociaż codziennie widnieje on w naszym menu, to jednak należy mu się szczególny szacunek, co podkreślały dziś Wszystkie Panie. Dzisiaj droga chleba od ziarenka do bochenka to znacznie łatwiejszy proces i mocno zmechanizowany niż za czasów naszych dziadków i pradziadków, kiedy to praca ręczna odgrywała największą rolę. To właśnie ten trud włożony w pracę sprawiał, że ludzie obchodzili się z chlebem z największym szacunkiem. Dzieci w tym dniu poznały jak wygląda produkcja chleba od zasiania ziarna do wypieku, dotykały mięciutką mąkę, dowiedziały się z jakich składników używa się do pieczenia, udekorowały własne chleby, które mimo że papierowe to wyglądały jak prawdziwe! Ale najpyszniejszym punktem tego dnia, była degustacja różnego rodzaju pieczywa posmarowanego masełkiem: bułeczek w tym też gryczanych, maślanych rogalików i croissantów, bagietek, chleba pszennego i żytniego z prawdziwego zakwasu. Odgłos krojonego chrupiącego, świeżego pieczywa wywoływał liczne uśmiechy i zainteresowanie na twarzach dzieci. Zajadały się ze smakiem chlebem i masłem, nic więcej nie było potrzeba. Mało tego, przedszkolaki upiekły nawet swoje własne bułeczki, które mogły zabrać do domów. Dziś do wyboru mamy przeróżne pieczywa: pszenne, żytnie, mieszane, gryczane, orkiszowe, bezglutenowe, z ziarnami słonecznika, lnu, z ziołami, nawet z dodatkiem dyni czy pomidorów. Chleb jako źródło węglowodanów daje nam energie na początek dnia i nie tylko, a z logopedycznego punktu widzenia zjadanie skórek od chleba to doskonałe ćwiczenie odgryzania i żucia. Jak widzimy – same plusy!

Walentynki

niedziela, 15 lutego 2015 20:04 | Wpisany przez Katarzyna Damrat

walentynki_113 lutego 2015 r. w ZS-P w Pokrzywnicy obchodzono walentynki. Jak co roku przez tydzień uczniowie mogli wrzucać swoje kartki z życzeniami do specjalnego pudełka, z którego w piątek przedstawicielki SU rozdawały adresatom. Oprócz kartek, kupionych i robionych własnoręcznie, znalazły się również lizaki w kształcie serduszek. Królową walentynek została Samira Kudela, a królem Damian Dziacko, oboje z klasy VI.

Więcej artykułów…
  • Zdrowe i smaczne przekąski
  • Obchody Światowego Dnia Świadomości Autyzmu w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy
  • Witamy w przedszkolu Panią Jesień
  • Prawidłowy jadłospis dzieci

Strona 95 z 434

<< pierwsza < poprzednia 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 następna > ostatnia >>



Copyright © 2009-2022 Zespół Szkolno Przedszkolny w Pokrzywnicy.
Wszelkie prawa zastrzeżone.


Designed by ZS-P Pokrzywnica.

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...