Od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

W ramach nowego programu dzieci będą:

  • otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne – mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy
  • brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.

Nowy „Program dla szkół” ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko.

Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:

  • 100 mln euro na mleko,
  • 150 mln euro na owoce i warzywa.

Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko. Nad realizacją programu będzie czuwał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Od 2 października 2017r. rozpoczęły się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół. Uczniowie klas I – V Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy już mogli spróbować jabłek, gruszek, śliwek, rzodkiewek i papryki oraz białego mleka.

Na podstawie informacji ARR opracowała koordynator Krystyna Fartuch