W roku szkolnym 2020/2021 Publiczna Szkoła Podstawowa w Pokrzywnicy po raz kolejny przystąpiła do „Programu dla szkół”, który  skierowany jest do dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. dzieci klas I-V szkół podstawowych. Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców. Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.  W I semestrze roku szkolnego 2020/2021 dzieci będą otrzymywały owoce, warzywa, soki/przeciery owocowe, mleko i produkty mleczne przez 12 wybranych tygodni. Liczba porcji otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo-warzywnego wynosi 44 w semestrze, natomiast liczba porcji w ramach komponentu mlecznego wynosi 42 w semestrze.

Od 28 września 2020r. rozpoczęły się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół. Uczniowie klas I – V już mogli spróbować jabłek, śliwek, rzodkiewek  oraz białego mleka.

Na podstawie informacji ARiMR opracowała koordynator Krystyna Fartuch