salatka grecka_14W ramach realizacji PROGRAMU SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE w kwietniu 2013 roku  uczniowie zapoznali się z kuchnią krajów europejskich. Klasa IV poznała zdrowe potrawy Grecji. Wybrała ten kraj, ponieważ jego kuchnia jest bardzo zdrowa, dietetyczna, niskokaloryczna i prosta. Naukowo udowodniono, że bardzo korzystnie wpływa ona na zdrowie i długość życia Greków, którzy żyją nawet ponad sto lat. Stosuje się w niej duże ilości czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb. Są to produkty zdrowe, zawierające duże ilości witamin i mikroelementów niezbędnych w codziennej diecie człowieka. Dzieci przygotowały różne przepisy, ale do zrobienia wybrały sałatkę grecką. Samodzielnie kroiły sałatę, pomidory, ogórki, paprykę, ser feta. Dodały oliwy z oliwek, oliwki, przyprawy. Wszystko razem wymieszały i danie gotowe!!!Wszyscy z wielkim apetytem zjedli sałatkę, niektórzy nawet prosili o dokładkę. Ważne jest, aby dzieci jadły duże ilości warzyw i owoców, a ograniczały potrawy tuczące, niezdrowe, wysokokaloryczne, bo prowadzi to do nadwagi i otyłości. To z kolei bardzo negatywnie wpływa na zdrowie uczniów. Należy kształtować nawyki zdrowego odżywiania się już teraz, bo u dorosłych bardzo trudno wpłynąć na sposoby żywienia.

slodycze_14Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczniowie klasy I. Każde dziecko opowiadało o swoich ulubionych słodyczach i o ich wpływie na zdrowie każdego organizmu. Dzieci zgodnie stwierdziły, że nadmiar słodkości wpływa na wagę ciała i stan uzębienia. Uczniowie jednak zauważyli, że bardzo trudno jest pozbyć się z jadłospisu słodyczy. Aby przekonać wszystkich pozostałych uczniów do spożywania zdrowych  słodkości, pierwszaki postanowiły 26 lutego 2013r. przygotować smakowite ciasto marchewkowe. Zapach pieczonego ciasta rozchodził się po całej szkole i wywoływał ciekawość u pozostałych uczniów. Każde dziecko miało okazję zjeść kawałek ciasta i tylko niewiele osób uwierzyło, że jest to zdrowe ciasto marchewkowe.

Uczniowie klasy IV, w trakcie TYGODNIA CHLEBA NA ZAKWASIE piekli chleb na zakwasie.  Mieli dużo pracy, gdyż piekli chleb według przepisu: odmierzali, ważyli, wsypywali, mieszali. Musieli też wykazać dużą cierpliwość, gdyż ciasto musi rosnąc w foremkach przez godzinę, a potem przez ponad godzinę piecze się w piekarniku. Upieczony chleb okazał się pyszny. Jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera mąkę razową, duże ilości ziaren słonecznika, sezamu, pestki dyni, siemię lniane, otręby pszenne oraz płatki owsiane. Jest on łatwostrawny, bogaty w witaminy, błonnik, które bardzo korzystnie wpływają na przemianę materii. Bardzo ważne jest tez to, że jest bez konserwantów, spulchniaczy, barwników, aromatów. Należy przekazać małą część ciasta- zakwas następnej osobie, która może upiec ten zdrowy chleb swoim bliskim.

Zapraszamy na krótką inscenizację pt."Kuszenie głodnego". Materiał powstał na potrzeby konkursu "Tesco dla szkół".

Występują: Dominika Hajdek, Dominika Ilnicka, Laura Moszek, Melania Schreier, Denis Behr.

A w rolę kamerzysty wcielił się Denis Nol.

Autorami scenariusza są występujący uczniowie, a reżyserem całości pani Grażyna Dryndos.

ODDAJ GŁOS NA NASZ FILMIK - KLIKNIJ TUTAJ

ZALOGUJ SIĘ I GŁOSUJ CODZIENNIE

sniadanie_18We czwartek, 8 października, nasza szkoła wzięła udział w Ogólnopolskiej Akcji  ŚNIADANIE DAJE MOC. Jej celem było propagowanie wśród dorosłych oraz dzieci idei spożywania śniadania, które ma być obfite, pożywne, zawierać wszystkie składniki odżywcze. Ma dawać energię na cały pracowity dzień. Badania naukowców udowodniły, że dzieci które jedzą w domu śniadanie, chętnie się uczą, są aktywne, zaangażowane na lekcjach. Wszyscy uczniowie i nauczyciele razem przygotowali produkty, a następnie zjedli śniadanie. Ważne jest to, że zawierało ono oprócz pieczywa, wędlin, serów, wiele surowych warzyw, które są źródłem cennych witamin, szczególnie ważnych w okresie jesienno- zimowym, kiedy wiele dzieci choruje. Może dzięki tej akcji, wszystkie dzieci będą jeść w domu śniadanie, bo jest to bardzo ważne dla zdrowia.

sniadanie_198 listopada 2012r. uczniowie klas I – III przyłączyli się od ogólnopolskiej akcji ŚNIADANIE DAJE MOC. Głównymi założeniami tej akcji było zwrócenie uwagi na to, aby dzieci codziennie  jadły zdrowe śniadanie, które daje energię na cały dzień. Uczniowie  wiedząc o tym ważnym dla zdrowia wydarzeniu, przynosili do szkoły smakowite i zdrowe produkty. 8 listopada mamy z Rady Rodziców przygotowały dla dzieci szwedzki stół pełen zdrowego pożywienia. Na stole znalazły się produkty zbożowe, wędliny, nabiał, a także warzywa. Dzieci  samodzielnie wykonywały kanapki z  tym, na co miały ochotę. Wszyscy z apetytem i ogromną radością zjadali przygotowane kanapki. Na drugie śniadanie na najmłodszych czekał sok i jabłko. Dzięki  tej akcji dzieci przekonały się, że na kanapkach może znaleźć się wiele zdrowych produktów  które nie zawsze mają  smak czekolady.  Bardzo dziękujemy wszystkim rodzicom za przekazanie produktów spożywczych, a  mamom z Rady Rodziców za pomoc w przeprowadzeniu akcji ŚNIADANIE DAJE MOC.

Kolejny rok szkolny, uczniowie uczestniczą w ogólnopolskiej akcji „ZDOBĄDŹ FUNDUSZE ZA PUSTE TUSZE”. Polega ona na zbieraniu opakowań po zużytych tuszach do drukarek oraz nieużywanych już telefonów komórkowych przez uczniów szkoły, ale także rodziców i innych mieszkańców Pokrzywnicy, Łężec, Bytkowa, Pociękarbia. Jest to bardzo korzystne dla środowiska, bo plastikowe opakowania po  tuszach  i telefony leżąc na śmietnisku zanieczyszczają środowisko naturalne, bo plastik rozkłada się nawet ponad 500 lat . Jest więc podwójna korzyść: szkoła otrzyma fundusze, a środowisko nie będzie zanieczyszczane i chociaż trochę będzie czystsze dzięki nam. Mamy więc swój mały wkład w ratowanie naszej planety!!!

BARDZO PROSIMY WSZYSTKICH MIESZKANCÓW POKRZYWNICY, ŁĘŻEC, BYTKOWA, POCIĘKARBIA ORAZ OKOLIC O WŁĄCZENIE SIĘ DO NASZEJ AKCJI!!!
Z góry dziękujemy za pomoc !!!

przekaska_4Dzieci z Oddziału Przedszkolnego w Łężcach  w ramach realizacji zadań Programu Promocji Zdrowia promują zdrowy tryb życia, dlatego 19 października 2012 r. postanowiły wykonać smaczną sałatkę owocową. Było trochę przygotowań: najpierw dzieci umyły  przyniesione owoce, następnie wyszorowały  rączki, po czym ubrały fartuszki w których  wyglądały jak prawdziwe kuchciki. Ochoczo zabrały się do pracy, przestrzegając zasad bezpieczeństwa podczas przygotowywania. Po skończonej pracy przedszkolaki degustowały się samodzielnie wykonaną potrawą. Smakowała wyśmienicie.

salatka_4Uczniowie klasy I od początku roku szkolnego starają się dbać o swoje zdrowie, dlatego też postanowili przygotować pełną witamin sałatkę owocową. Dzieci ubrały fartuszki i przystąpiły do pracy. Krojąc smakowite owoce wszyscy zwracali uwagę na bezpieczeństwo swoje i kolegów. Po skończonej pracy, jak przystało na małych kucharzy, uczniowie posprzątali swoje stanowiska pracy i z ogromnym apetytem zjadali owocowe sałatki.

Uzyskanie już po raz kolejny tytułu SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE zobowiązuje i motywuje do dalszej wytężonej pracy. Szkolny zespół promocji zdrowia opracował program działań na kolejne 5 lat. Do współpracy w realizacji poszczególnych zadań będziemy zapraszać uczniów wszystkich klas, rodziców i osoby związane ze zdrowiem i bezpieczeństwem. Rok szkolny 2012/2013 będzie przebiegał pod hasłem „Zdrowe dzieci nie jedzą śmieci”. Działania ujęte w tym zagadnieniu związane są ze zdrowym odżywianiem. Mamy nadzieję, że poprzez szereg działań, którymi są m.in. zdrowa kanapka, wypiek chleba, znane potrawy w Europie, zdrowa przekąska, powstanie wiele ciekawych potraw, prac plastycznych i zbiorów przepisów kulinarnych.

Zachęcamy wszystkich do zaangażowania się w nasze działania.

certyfikat 2012

21 czerwca 2012 roku naszej szkole odnowiono Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie na kolejne 5 lat. Certyfikat został uroczyście wręczony pani dyrektor Joannie Bęben dnia 28 sierpnia 2012 na spotkaniu dyrektorów szkół z panią kurator Haliną Bilik.

Więcej artykułów…