Uczniowie klas IV- VI w bieżącym roku szkolnym realizują zadania PROGRAMU SZKOŁY PROMUJACEJ ZDROWIE „ Uśmiechnięta minka, gdy w śniadaniu witaminka”. W słoneczny, pogodny, jesienny, dzień wybrali się do sadu i ogrodu warzywnego, aby zobaczyć drzewa owocowe i warzywa, które są wspaniałym, bo naturalnym źródłem witamin. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu młodego człowieka. Jest to niezwykle ważne zagadnienie, gdyż badania w Polsce pokazały, że dzieci i młodzież spożywają bardzo mało owoców i warzyw, wybierając jako przekąski: chipsy, chrupki, słodycze, co ma swoje konsekwencje w postaci nadwagi i otyłości. Spożywanie witamin w naturalnej postaci wzmacnia odporność na różnego rodzaju jesienne i zimowe infekcje. Jabłka, gruszki, śliwki z sadu są może mniejsze od kupowanych w sklepie, ale są uprawiane bez środków ochrony roślin i sztucznych nawozów. Następnie przygotowano gazetkę ścienną „Cudowne jabłko”, która przedstawia jego zdrowotną wartość. Jest ono najzdrowszym owocem świata, a rośnie prawie w każdym polskim sadzie, jest więc łatwo dostępne dla każdego. Trzeba tylko po nie sięgnąć. JEDZMY OWOCE I WARZYWA, ŹRÓDŁO NATURALNYCH WITAMIN!!!