Najnowsze zdjęcia
Z kalendarza
Dzisiaj jest
Sobota 17 maja 2025 Imieniny obchodzą Bruno, Herakliusz, Paschalis, Sławomir, Torpet, Weronika, Wiktor, Wiktoriusz Do końca roku zostało 229 dni |
QR Code
Licznik odwiedzin








![]() | Dzisiaj | 2528 |
![]() | Wczoraj | 4944 |
![]() | W tygodniu | 30707 |
![]() | W miesiącu | 85053 |
![]() | Ogółem | 9445717 |
MOZILLA 5.0,
Do wakacji
Oby go nigdy nie zabrakło.
Systematycznie już każdego roku w naszej szkole odbywa się „Tydzień chleba”. W tym roku uczniowie klas I – III i przedszkolaki z Łężec w dniach 14 – 18 listopada 2016 r. poznawali tajniki chleba. W szkole przygotowano dekoracje związane z omawianym tematem. Na szkolnej gazetce pojawiło się wiele informacji o pochodzeniu chleba, maszynach wykorzystywanych dawniej w rolnictwie, sposobie uprawy zbóż. Na przygotowanej wystawce zgromadzono różnego rodzaju zboża i mąki potrzebne do wypieku chleba. W czasie zajęć uczniowie poznali historyjkę „Od ziarenka do bochenka”, wykonywali ćwiczenia interaktywne. Uczniowie poznali także ludowe powiedzenia nawiązujące do ciężkiej pracy rolników i szacunku, jakim należy obdarzać chleb powszedni. Największą atrakcją na zakończenie zajęć było wspólne wypiekanie bułeczek. Uczniowie poznali sposoby odczytywania przepisów kulinarnych i wykonywania kolejnych czynności. Zapach pieczonych bułek rozchodził się po szkole i wzmagał u wszystkich uczucie głodu. Świeże bułeczki z masłem smakowały nawet największym niejadkom.