Z kalendarza

Dzisiaj jest
Piątek
3 maja 2024
Imieniny obchodzą
Aleksander, Antonina, Maria, Mariola, Świętosława
Do końca roku zostało
243 dni

QR Code

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj2209
mod_vvisit_counterWczoraj5316
mod_vvisit_counterW tygodniu22467
mod_vvisit_counterW miesiącu12082
mod_vvisit_counterOgółem8144220

Twoje IP: 18.226.169.94
MOZILLA 5.0,

Narodowość Gości

Poland flag 66%Poland
United States flag 8%United States
China flag 2%China
Germany flag 1%Germany
Russian Federation flag <1%Russian Federation

Do wakacji

Miłej nauki :)

Tydzien Chleba_7W dniach 07-14.11.2011 realizowaliśmy projekt „Tydzień chleba na zakwasie”. W jego ramach nauczyciele, uczniowie klas I- VI oraz dzieci z przedszkola, wykonali szereg zadań: gazetki o historii chleba, jego wartościach odżywczych, procesie wypieku chleba, obejrzeli film „Jak to jest zrobione”, wykonywali ćwiczenia interaktywne, wykonali plakat zachęcający do jedzenia chleba żytniego, pisali opowiadanie „Gdy myślę chleb…”, wyszukali przysłowia o chlebie, wykonali słowniki obrazkowe w języku niemieckim i angielskim, rozwiązali zadania matematyczne związane z obliczaniem objętości foremek, wydawaniem pieniędzy. Rodzice w czasie spotkań klasowych mogli degustować, upieczony przez mamy z przedszkola, chleb na zakwasie. Uczniowie klasy VI oraz przedszkolaki z Pokrzywnicy, piekli chleb na zakwasie.  Dużo pracy mieli szóstoklasiści, gdyż piekli chleb według przepisu: odmierzali, ważyli, wsypywali, mieszali. Musieli też wykazać dużą cierpliwość, gdyż ciasto musi rosnąc w foremkach przez godzinę, a potem przez ponad godzinę piecze się w piekarniku. Przedszkolaki wyrabiały małe chlebki w foremkach na ciastka. Sprawiło im to mnóstwo radości i frajdy. Upieczony chleb okazał się pyszny. Jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera mąkę razową, duże ilości ziaren słonecznika, sezamu, pestki dyni, siemię lniane, otręby pszenne oraz płatki owsiane. Jest on łatwostrawny, bogaty w Witaminy, błonnik, które bardzo korzystnie wpływają na przemianę materii. Bardzo ważne jest tez to, że jest bez konserwantów, spulchniaczy, barwników, aromatów. Należy przekazać małą część ciasta- zakwas następnej osobie, która może upiec ten zdrowy chleb swoim bliskim.



CHLEB NA ZAKWASIE - SKŁADNIKI:

 

  • zakwas
  • 1 szklanka żytniej mąki
  • 1,25 l wody
  • 1 kg  pszennej mąki
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 dag drożdży
  • szczypta cukru
  • 1/3 szklanki: ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pierwszy dzień lub rano: zrobić zaczyn: połączyć zakwas z mąką żytnią i szklanką ciepłej, przegotowanej wody- wymieszać, przykryć ściereczką

2. Drugi dzień lub wieczór: połączyć: zaczyn, mąkę pszenną, otręby pszenne, płatki owsiane, sól, drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody, cukier, sezam, słonecznik, siemię lniane, pestki z dyni, 1l ciepłej wody- dokładnie wymieszać, odłożyć ½ szklanki na następny raz (zakwas- można do trzymać w lodówce przez tydzień lub przez miesiąc w zamrażalce) Ciasto przełożyć do 2 foremek keksowych i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec w temperaturze 200 C przez około 1,5 godziny