24 października 2016 r. w ZS-P w Pokrzywnicy obchodzono Światowy Dzień Walki z Otyłością. W tym dniu uczniowie przynieśli drugie śniadanie zdrowsze niż zwykle. Nie było bułek z nutellą, a przeważało ciemne pieczywo, sery, chude wędliny, sałata, pomidory, ogórki. Dodatkowo w pudełkach na śniadanie znalazły się owoce, jako dodatkowa porcja witamin i zdrowa przekąska. Dobrym pomysłem na posiłek w szkole są również sałatki z warzywami, kaszą czy makaronem. Należy pamiętać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być bogate w węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu: ciemne pieczywo lub inne produkty zbożowe, warzywa, które oprócz energii dostarczają witamin i błonnika. Nie powinno również zabraknąć serów, chudego mięsa i orzechów. Warto wymieniać się ciekawymi przepisami i pomysłami na zdrowe przekąski, do czego przedstawiciele samorządu uczniowskiego zachęcają wszystkich uczniów.